Semlor

🕒 1 timme

10 semlor

🌡️ 225

Ingredienser

Semlebulle

Jäst 50 g
Smör 100 g
Mjölk 3 dl
Ägg 1 st
Salt 0.5 tsk
Kardemumma 2 tsk
Strösocker 1 dl
Vetemjöl 9 dl

Pensling

Ägg 1 st

Mandelmassa

Mandel 200 g
Florsocker 4 dl
Grädde
Bittermandelarom 1 droppe

Garnering

Grädde 5 dl
Florsocker

Instruction

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm (ca +37°C).

  2. Lös upp jästen i en bunke med degspadet.

  3. Tillsätt ägg, salt kardemumma och socker.

  4. Tillsätt lite vetemjöl i taget och blanda.

  5. Låt jäsa i 30 minuter.

  6. Ta upp degen ur bunken och knåda den. Dela sedan upp degen i bullar.

  7. Låt bullarna jäsa i 30 minuter.

  8. Pensla bullarna med ägg och grädda på 225°C i 8-10 minuter.

  9. Gräv ur mitten av bullarna och blanda och mixa det med mandel, florsocker och grädde.

  10. Fördela mandelmassan mellan bullarna och garnera med grädde och florsocker.