Kanelbullar

🕒 2 timmar

40 Bullar

🌡️ 250

Ingredienser

Smör 100 g
Mjölk 5 dl
Jäst 50 g
Salt 0.5 tsk
Socker 1.5 dl
Kardemumma ev. 2 tsk
Vetemjöl ca 1.4 liter

Fyllning

Smör 100 g rumsvarmt
Socker 0.5 - 1 dl
Kardemumma 2 tsk
Kanel 2 tsk

Pensling och garnering

Ägg 1 st
Pärlsocker

Instruction

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandingnen bli fingervarm (ca +37°C).

  2. Lös upp jästen i en bunke med degspadet.

  3. Tillsätt salt, socker, ev. kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.

  4. Arbeta degen blank och smidig, ca 4 min med masking eller 8 min för hand.

  5. Tillsätt ev. ytterligare mjöl men spara minst en dl till utbakningen.

  6. Låt degen jäsa i övertäckt, ca 30 minuter.

  7. Arbeta ner degen i bunken och sedan upp den på mjölad arbetsbänk och knåda degen smidig.

  8. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangel.

  9. Rör samman ingredientserna till fyllningen och bred på den.

  10. Rulla ihop varje del och skär de i mindre bitar

  11. Ställ dem i bullformar och låt de jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

  12. Pänsla bullarna med visspat ägg och stör på pärlsocker.

  13. Grädda i mitten av ungen i 250°C i 5-8 minuter.