Kanelbullar
🕒 2 timmar
40 Bullar
🌡️ 250 C°
Ingredienser
Smör | 100 g |
Mjölk | 5 dl |
Jäst | 50 g |
Salt | 0.5 tsk |
Socker | 1.5 dl |
Kardemumma | ev. 2 tsk |
Vetemjöl | ca 1.4 liter |
Fyllning
Smör | 100 g rumsvarmt |
Socker | 0.5 - 1 dl |
Kardemumma | 2 tsk |
Kanel | 2 tsk |
Pensling och garnering
Ägg | 1 st |
Pärlsocker |
Instruction
-
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandingnen bli fingervarm (ca +37°C).
-
Lös upp jästen i en bunke med degspadet.
-
Tillsätt salt, socker, ev. kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
-
Arbeta degen blank och smidig, ca 4 min med masking eller 8 min för hand.
-
Tillsätt ev. ytterligare mjöl men spara minst en dl till utbakningen.
-
Låt degen jäsa i övertäckt, ca 30 minuter.
-
Arbeta ner degen i bunken och sedan upp den på mjölad arbetsbänk och knåda degen smidig.
-
Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangel.
-
Rör samman ingredientserna till fyllningen och bred på den.
-
Rulla ihop varje del och skär de i mindre bitar
-
Ställ dem i bullformar och låt de jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
-
Pänsla bullarna med visspat ägg och stör på pärlsocker.
-
Grädda i mitten av ungen i 250°C i 5-8 minuter.